Svenska Akademien

Reggae, Hiphop

Under 00-talet etablerade de sig, genom intensivt turnerande, som en av landets bästa och flitigaste liveakter. Nu drar Svenska Akademien på jubileumsturné. Läs mer …

Biljetter

  Svenska Akademien – 25 år (7)

  Under 2024 fyller Svenska Akademien 25 år som band och firar ordentligt med en omfattande jubileumsturné.

 • 22 mar
  Höganäs
  Höganäs Bryggeri
 • 23 mar
  Malmö
  Plan B
 • 12 apr
  Stockholm
  Slaktkyrkan
 • 13 apr
  Norrköping
  Arbis
 • 19 apr
  Göteborg
  Pustervik
 • 20 apr
  Örebro
  Frimis
 • 27 apr
  Uppsala
  Katalin

Landets bästa och flitigaste liveakt

Under det sena nittiotalet svepte en våg av svensk hiphop över Sverige och 1999 gav sig tre kompisar från Landskronas punk- och baktaktsscen in i leken. Så var musikkollektivet Svenska Akademien ett faktum, med hiphop som blandas med influenser från reggae, dancehall, progg och disco. Skrytiga battlerim mixas med toasting och politiska slagord.

»Svenska Akademien behövs, våra låtar och konserter används som terapi och medicin. Vi är på riktigt, kör inga inövade poser och inget tomt fluffsnack. Sånt lyser upp i mörkret, på gott och ont. Vi har ingen rätt att sluta. Musiken streamas och biljetterna säljer. Dessutom kan vi inte vara utan varandra.«

Musikkollektivet Svenska Akademien debuterade med EPn Snapphaneklanen 2001. Under 00-talet släpptes totalt fyra fullängdsalbum: _Med anledning av, Tändstickor för mörkrädda, Resa sig opp och Gör Det Ändå. Därtill samlingen Upphovsmännen Till Den Skånska Raggan och liveplattan En Kväll På Mejeriet 2007 som släpptes 2020.

Gruppen har dessutom släppt ett antal singlar och medverkat på diverse samlingsskivor. Svenska Akademien nominerades till P3 Guldmicken 2005 och etablerade sig under 00-talet genom intensivt turnerande som en av landets bästa och flitigaste liveakter. Under perioden gjordes konserter i hela Sverige – och i Norge och Danmark.

Under 2010-talet gjorde Svenska Akademien bara ett fåtal konserter på större scener, men släppte släpptes singeln »Glider Ifrån Varann« 2021. Våren 2023 gjordes en utsåld klubbturné under namnet Brandfacklor för ljusskygga och 2024 firar Svenska Akademien 25-årsjubileum och drar på sin (kanske) största turné någonsin.

»Vi är fortfarande en tändsticka för mörkrädda, en brandfackla för ljusskygga, en molotovcocktail på er bjudning. Vi var aldrig neutrala. Fuck svenska staten och NATO och fuck Putin. Fuck det hela. Allt. Utom kärleken. Kärleken och revolten. Och glädjen och extasen.«

Svenska Akademien fortsätter spela och turnera, med samma dansanta gung och punkiga känsla. Aldrig trött, tomt eller platt – utan totalt röj, med hjärta och värme. Deras trogna publikskara är alltid med och bidrar till den goa stämningen, men de lockar också nya besökare som får uppleva stämningen i publiken och musiken från scenen.

Pressbilder

Boka Svenska Akademien

Kulturaktiebolaget är Svenska Akademiens bokningsbolag. Vill du veta mer eller boka Svenska Akademien? Kontakta Björn Lycklig Wallgren.

Björn Lycklig Wallgren

Björn Lycklig Wallgren
08-362221
boka@kulturaktiebolaget.se

Ange en budget så vi kan matcha dig med ett upplägg inom dina ekonomiska ramar.

Vi svarar vanligtvis inom 24-48 h.

'