Svenska Akademien

Reggae, Rock

Svenska Akademien etablerade sig under 00-talet genom intensivt turnerande som en av landets bästa och flitigaste liveakter. Våren 2023 gjordes en utsåld klubbturné under namnet »Brandfacklor för ljusskygga«. Nästa år har Svenska Akademien 25 års jubileum med »Tändstickor för mörkrädda«. Läs mer …

Boka Svenska Akademien - Kulturaktiebolaget

Landets bästa och flitigaste liveakt

»Svenska Akademien behövs, våra låtar och konserter används som terapi och medicin. Vi är på riktigt, kör inga inövade poser och inget tomt fluffsnack. Sånt lyser upp i mörkret, på gott och ont. Vi har ingen rätt att sluta. Musiken streamas och biljetterna säljer. Dessutom kan vi inte vara utan varandra.«

Musikkollektivet Svenska Akademien bildades 1999 och debuterade med EPn »Snapphaneklanen« 2001. Under 00-talet släpptes fyra fullängdsalbum; »_Med anledning av« (2002), »Tändstickor för mörkrädda« (2004), »Resa sig opp« (2005), Gör Det Ändå (2007) samt samlingen »Upphovsmännen Till Den Skånska Raggan« (2006) och liveskivan »En Kväll På Mejeriet 2007« (2020).

Gruppen har dessutom släppt ett antal singlar och medverkat på diverse samlingsskivor. Svenska Akademien nominerades till P3 Guldmicken 2005 och etablerade sig under 00-talet genom intensivt turnerande som en av landets bästa och flitigaste liveakter. Under perioden gjordes konserter i hela Sverige, men också i Norge och Danmark.

Under 2010-talet och gjorde Svenska Akademien bara ett fåtal konserter på större scener. 2021 släpptes singeln »Glider Ifrån Varann«. Våren 2023 gjordes en utsåld klubbturné under namnet »Brandfacklor för ljusskygga«. Nästa år har Svenska Akademien 25 års jubileum med »Tändstickor för mörkrädda«.

»Vi är fortfarande en tändsticka för mörkrädda, en brandfackla för ljusskygga, en molotovcocktail på er bjudning. Vi var aldrig neutrala. Fuck svenska staten och NATO och fuck Putin. Fuck det hela. Allt. Utom kärleken. Kärleken och revolten. Och glädjen och extasen. »

Boka Svenska Akademien

Kulturaktiebolaget är Svenska Akademiens bokningsbolag. Vill du veta mer eller boka Svenska Akademien? Kontakta Björn Lycklig Wallgren.

Björn Lycklig Wallgren

Björn Lycklig Wallgren
08-362221
boka@kulturaktiebolaget.se

✍️ Vi svarar vanligtvis inom 24-48 h.