Kalle Baah

Reggae

Sedan starten på hög­stadiet i Skärblacka ’79 har reggae­ikonerna jobbat upp en stabil lyssnar­skara – som ständigt ökar. Nu har Kalle Baah turnerat Sverige runt i 45 år. Läs mer …

Boka Kalle Baah – Kulturaktiebolaget

Biljetter

  Kalle Baah (12)

 • 11 maj
  Skärblacka
  Bob Marley Minneskonsert
 • 25 maj
  Borlänge
  Galaxen
 • 29 jun
  Svedala
  Hampafestivalen
 • 10 jul
  Arkösund
  Kvarnberget
 • 7 sep
  Göteborg
  Pustervik
 • 13 sep
  Landskrona
  Landskrona Teater
 • 14 sep
  Växjö
  Kafé de luxe
 • 4 okt
  Uppsala
  Katalin
 • 5 okt
  Gävle
  Centralteatern
 • 25 okt
  Örebro
  Makeriet
 • 26 okt
  Norrköping
  Arbis
 • 28 dec
  Stockholm
  Kollektivet Livet

Östergötlands Jamaica

Jocke Salinder, Janne Karlsson och Pelle Johansson startade garage­bandet Rockus redan i femte klass och skrev texter på rasterna. Trummorna var ett gäng hinkar eller burkar och de använde i stort sett allt som kunde skapa ljud som instrument, men ett år senare fick de äntligen riktiga instrument av sina föräldrar.

I högstadiet gick de över allt mer från pop- och rock­covers till reggae – både eget material och covers av bland annat Bob Marley. Under övergången blev det en salig blandning av Status Quo, Jimi Hendrix och en baktakt av reggae, men slutligen hittade de sitt sound i reggaeanska rytmer – fast med snabbare takt och en rebellisk attityd.

Och de tog namnet Kalle Baah 1979.

»Det var helt seriöst; ingen lek. Vi bara var reggae. Vi lyssnade på tonvis av reggae, läste texter och hade mängder av politiska diskussioner.«

Krig och fred. Rebeller och förtryck. De lyfte allt till diskussion och drog paralleller till sina liv i Skärblacka. Kalle Baah växte, var älskade av tjejerna och hatade av lärarna. Gamla historier flyter fortfarande upp så fort någon i bandet tar sig en öl.

Första riktiga singeln In Roots släpptes 1982 och innehöll »Babylons folk« och »Våra utslocknade ljus«, två låtar som fortfarande håller på den svenska reggae­scenen.

Bob Marleys minnes­konsert i Skärblacka

När reggae­legenden Bob Marley avled i maj 1981 arrangerade Kalle Baah en spontan minnes­konsert på bakgården av Sågvägen i Skärblacka. Här skapade bandet något som skulle bli känt i hela världen: en helt egen mix av jamaicanska rytmer och svenska melodier.

Traditionen med en minnes­konsert har fortsatt varje år sedan dess, med en dag fylld av musik i och utanför Folkets hus. Lilla Skärblacka har lockat gäster såsom Israel Vibrations, Culture, Michael Rose, Macka B, Bob Andy och många andra artister från både Jamaica, England och andra delar av reggae­världen.

Åter till Jamaica

Första fullängs­albumet släpptes 1985, men då var Kalle Baah redan kända som ett flitigt turné­band i hela södra Sverige och hade ett rykte om sig internationellt. Bandet bestod nu av sju medlemmar. Under de kommande åren skulle flera av dessa medlemmar komma att bytas ut och med nya musiker kom också ett förändrat sound.

I början av 90-talet sålde de enormt många plattor, spelade massvis och flera av bandets familjer fick tillökning. Man kan säga att band­medlemmarna i Kalle Baah levde ett gott och rikligt liv.

Efter några år föddes lusten att gå tillbaka till rötterna, så inför nästa album­släpp blev det en resa till Jamaica. Där spelade Kalle Baah in albumet Soon Come i Tuff Gong-studion, med den legendariske Errol Blown som ljud­tekniker. Plattan levde inte bara upp till tidigare låtsläpp – utan trumfade allt bandet någonsin gjort.

Det blev tre fullspäckade veckor med musik och strandhäng.

Tillbaka hem till Skärblacka

Under 2000-talet släpps flera låtar och album, men framförallt spelar Kalle Baah på konserter och åker på turnéer. Skaran av fans fortsätter att växa. Under 2006 släppts den första svenska inspelningen på 20 år, i form av »Billie Rude Boy« – som är en gammal Marley-låt omgjord till svenska och tillägnad bruks­orten Skärblacka. Sedan dess har det kommit ytterligare ett antal singlar, senast 2023 med »Säg som det är«.

Nu har reggae­ikonerna i Kalle Baah turnerat runt i Sverige under fyra och ett halvt decennier. Det är inte många band som kan stoltsera med en så lång karriär.

»Kalle Baah har envist gått sin egen väg. Spelat, turnerat och släppt sina skivor, utan att bry sig nämnvärt om press och publicitet. Belöningen är publikens kärlek.«

Boka Kalle Baah

Kulturaktiebolaget är Kalle Baahs bokningsbolag. Vill du veta mer eller boka Kalle Baah? Kontakta Björn Lycklig Wallgren.

Björn Lycklig Wallgren

Björn Lycklig Wallgren
00739572947
bjorn@kulturaktiebolaget.se

Ange en budget så vi kan matcha dig med ett upplägg inom dina ekonomiska ramar.

Vi svarar vanligtvis inom 24-48 h.

'