Dogge Doggelito

Hiphop

Dogge firar 40 år som rapartist och karriären har resulterat i tjugosex album, två grammisar, Cornelispriset och en plats i Swedish Hall of Fame. Läs mer …

Boka Dogge Doggelito – Kulturaktiebolaget

Biljetter

  Dogge & Rodde från The Latin Kings (3)

 • 26 apr
  Norrköping
  Flygeln
 • 27 apr
  Göteborg
  Lorensbergsteatern
 • 28 apr
  Stockholm
  Cirkus

Kungen av svensk hiphop

Dogge Doggelito från The Latin Kings firar 40 år som hiphopartist och är högaktuell efter sin medverkan i Så mycket bättre.

Genom karriären har det blivit totalt tjugosex album, två grammisar, Cornelis-pris och en plats i Swedish Hall of Fame. Därtill flera filmer, röstskådespeleri, tv-produktioner, reklamspottar (»Cykeln på köpet«), konstutställningar och böcker.

»Min farsa drog till USA 1981 och i samma veva blev jag helt knockad av rap och reggae-artisten Yellowman. Mycket av hans musik och rytmer har följt mig genom hela karriären. Men det som fick mig att börja rappa var The Sugarhill Gang.«

Hiphopen exploderade som en bomb vid den här tiden. Alla kidsen i orten hade sina gäng som dansade breakdance, rappade och målade graffiti.

»Vi började rappa i tunnelbanan med konduktörs-mikrofonen utan tillstånd. Till slut frågade vi konduktören om lov och då lät han oss rappa till nästa station och på så sätt fick jag ett namn på linjen. Jag var där varje dag och tränande och efter tag så började det komma folk för att lyssna på den unga killen som rappade på linjen.«

The Latin Kings

Tillsammans med DJ-Salla bildade han hiphopgruppen The Latin Kings och efter en tredjeplats i rap-SM började det röra på sig. Snart hade de spelat in Snubben och signat sig vid Alpha Records. När låten kom ut 1993 brakade allt loss och skivbolaget Warner hörde av sig.

The Latin Kings slog igenom i hela Sverige och åkte på turné. Tre tonårsgrabbar som rappade på svenska, samplade Emil i Lönneberga och rimmade på cool och pistol. De släppte sitt första album Välkommen till förorten 1994 och låten »Snubben« blev den mest visade videon på ZTV.

»Vi var unga och stökiga. Det var ett galet år med allt ifrån resor till Latinamerika och helt galna erbjudanden om miljonkontrakt med andra skivbolag. Vi var inte så bra på det där med administration och juridik, så när andra skivan kom 1996 floppade den helt och vi fick inga jobb alls.«

Under första halvan av 00-talet kom en ny hophopvåg och The Latin Kings fick en återkomst som veteran-rappare. Bandet släppte albumet Mitt kvarter, med bland annat hitlåtarna »Blend dom« och »De e knas«.

Kungen återvänder…

Efter en flera år lång paus hittade Dogge Doggelito tillbaka till musiken igen och 2006 släppte han singeln »Älskade fågel«, som är tillägnad hans avlidna hustru. Låten blev en framgång och följdes upp av soloalbumet Super Classico.

»Till slut fick jag göra en låt med Yellowman och det knyter ihop säcken hur allt en gång började. Det har varit en rolig resa i en berg- & dalbana. Jag kommer alltid fortsätta att rappa på bänken, linjen och inför en publik som vill lyssna.«

Dogge Doggelito är åter igen högaktuell, efter mer än 40 år på den svenska hiphoptronen – inte minst efter sin hyllade medverkan i Så mycket bättre. Vill du boka Dogge?

Boka Dogge & Rodde från The Latin Kings

Kulturaktiebolaget är Dogge Doggelitos bokningsbolag. Vill du veta mer eller boka Dogge Doggelito? Kontakta Magnus Tunmats.

Ange en budget så vi kan matcha dig med ett upplägg inom dina ekonomiska ramar.

Vi svarar vanligtvis inom 24-48 h.

'