Staffan Ernestam

Staffan är känd som en del av kultur institutionen Sven-Ingvars men även som bildkonstnär med utställningar i hela landet. Mest erkänd är nog Staffan som tonsättare av Jeremias och ledare för Jeremias Session Band. Nu är Staffan aktuell med sin digitala konstutställning mellan Walden Woods och Tröstlösa!

Staffan Ernestam har många strängar på sin lyra, han är gitarrist, sångare, textförfattare, kompositör och bildkonstnär. Genom åren har Staffan erhållit ett flertal priser och stipendier; Örebro Läns Landstings Stipendium år 2008, Rotary Pioneer Award år 2012, Örebro Kommun Kulturpris år 2012, Jeremias Stipendiet år 2013.

Som musiker har Staffan sen millennieskiftet varit en del av det anrika bandet Sven-Ingvars som gitarrist. De har sen dess turnerat årligen runt om i hela Sverige och har efter Sven-Erik Magnussons bortgång 2017 fortsatt leva vidare. Staffan har under åren samarbetat med många artister i Sverige som Magnus Lindberg och Lill-Babs.

Utöver det är Staffan kompositör, textförfattare och frontman i Jeremias Session Band som bildades 2007 av Staffan själv och Karin Wistrand. Bandet startades efter det att Staffan av en slump hittat ett exemplar av Närke-poeten Jeremias i Tröstlösas diktsamling ”Jeremias Bok” från 1960 på ett antikvariat i Wadköping. En gemensam fascination över de förbisedda och i många fall helt okända dikterna uppstod, och bandet föddes ur en ambition att levandegöra texterna på ett musikaliskt tidsenligt sätt. 2008 släpptes debutalbumet ”Trastland” med totalt fem singlar som samtliga spelades på P4, bland andra ”En sommarvän” och ”Man borde inte sova”. Bandets andra album ”En kväll i Trastland” släpptes 2012 och innehöll bland annat singeln och hyllningen till Sverige ”Sveriges Hjärta”. 

Som bildkonstnär har Staffan verkat mer i det dolda. Trots det har han ställt ut sina verk på flera platser runt om i hela Sverige som bland andra Ekerums Konsthall, Örebro Slott, Stockholm Art Fair, Sliperiet Konsthall, Galleri Rönnqvist och Galleri Nord, inte sällan tillsammans med andra från Sveriges konstelit. 

Boka Staffan Ernestam

Vill du boka Staffan Ernestam till ett event, galleri eller spelning? Kontakta Björn Wallgren på 08-36 22 21 eller mejla.

Mejla Björn Lycklig

Pressbilder

M1007078
Foto: Bengt Kallenberg
M1007054
Foto: Bengt Kallenberg
M1007047
Foto: Bengt Kallenberg
Staffan pressbild
Foto: Per Knutsson
Staffan ernestam
Foto: Per Knutsson